BKH

   
     

De Brits Korthaar (BKH) kat. 

Een kat om verliefd op te worden. Het ras werd in het verleden vaak gezien als gewone huis-tuin-en keukenkat, welke uit het asiel gehaald kon worden. Voornamelijk de ontwikkeling die de blauwe variŽteit en vervolgens de andere variŽteiten in de zestiger en zeventiger jaren hebben doorgemaakt, heeft het ras van dit etiket verlost. Op dit ogenblik behoort de Brits Korthaar zelfs tot de meest tentoongestelde rassen en krijgt het de waardering waar het recht op heeft. 
Britt en She-Tah op de krabpaal

De populariteit van het ras is voor een groot deel te danken aan het imposante uiterlijk van de Brit, wat met het zachtaardige karakter een ideale combinatie vormt. De Brits Korthaar is een stevig gebouwde kat met een brede borst, kort lichaam en zware poten. Zijn ronde kop, grote ronde ogen, kleine oren en korte rechte neus geven het dier een vriendelijke uitstraling welke goed bij zijn karakter past. Vooral de volwassen kater met zijn bolle wangen is een imposante verschijning. De Brits Korthaar is verder een rustige, onverstoorbare en toch speelse kat, die erg gesteld is op menselijk gezelschap.

 
Kleur: Golden Tabby

Vaak horen we dat de Brit er van houdt om spinnend bij zijn of haar eigenaar op schoot te liggen. Het is een intelligente kat, die graag precies wil weten wat er zoal om hem heen gebeurt. Hij is een deel van het gezin en gaat uitstekend om met de mensen en eventuele andere huisdieren. Als huisgenoot heeft hij bovendien een groot voordeel boven een aantal andere korthaar rassen; hij is namelijk minder temperamentvol en toch speels. Van de tabby wordt in het algemeen gezegd dat die wat levendiger is dan de effen gekleurde Brit. De poezen zijn uitstekende moeders, die als gevolg van hun evenwichtige karakter zonder problemen mensen en andere dieren bij hun nestje toelaten. Iets wat erg belangrijk is voor de socialisatie van de kittens.

De Brits korthaar heeft relatief gezien weinig verzorging nodig. Een stevige maaltijd per dag en een of twee keer per week een borstel door de vacht zijn, naast de jaarlijkse entingen, voldoende. Van de Brits korthaar zijn er vele variŽteiten, voor ons is de zwart zilver tabby gevlekte de allermooiste! 
 

Waarom willen wij juist een raskat?

Behalve dat een raskat gefokt wordt aan de hand van voorgeschreven standaard eisen, wordt er ook streng gefokt op het karakter. Juist omdat met name de Brits Korthaar zo'n gemakkelijke, gezellige en goedgemutste kat is, moeten de fokkers ervoor waken dat dit zo blijft. De aanstaande koper van een raskat kan dan gegarandeerd worden dat hij/zij een kitten krijgt met een duidelijk voorspelbaar karakter.

De fokker zal altijd in gesprekken met de toekomstige eigenaar de karaktereigenschappen van de kat bespreken. De nieuwe eigenaar weet dan wat hij in huis haalt. En hierin verschilt de raskat van de huiskat. Bij de huiskat is het karakter vaak volkomen onvoorspelbaar, tenzij men zijn voorgeslacht goed gekend heeft. Als het een kitten betreft, is men er nogal snel door vertederd. Maar het karakter is vaak niet te voorspellen.

Kleur: Blotched (gemarmerd)